Początki Barros, Almeida & Ca. - Vinhos, S.A. są związane z rokiem 1913, gdy Manuel de Almeida stworzył firmę zajmującą się eksportem wina porto. Sukces marce zapewnił szwagier Manuela, który dzięki swojej energii i uporowi sprawił, że Barros Almeida & Ca stała się firmą znaną i cenioną za doskonałą jakość swoich win.Porto Barros powstaje w jednej z najstarszych posiadłości w Douro - Quinta do Enxodreiro, a strefa produkcji obejmuje również Quinta de S. Luiz w pobliżu Adorigo. W roku 1999 firma zmodernizowała Quinta de S. Luiz, wprowadzając technologie produkcji na miarę XXI wieku. Firma posiada własne piwnice w Villa Nova de Gaia, gdzie zgodnie z tradycją porto dojrzewa, osiągając doskonałą jakość. Barros, Almeida & Ca. - Vinhos, S.A dzięki posiadaniu “quintas” oraz własnych piwnic sprawuje kontrolę nad całym procesem powstawania porto – poczynając od doboru odpowiednich szczepów, poprzez właściwą wininfikację, aż po proces dojrzewania wina. Podobnie jak wielu innych producentów porto również firma Barros, Almeida & Ca posiada w swojej ofercie wytrawne wina DOC Douro. Powstają one w oparciu o te same szczepy, z których Barros, Almeida & Ca produkuje swoje doskonałe porto. Odpowiedni dobór winogron pochodzących z serca regionu - Cima Corgo oraz Douro Superior w połączeniu ze staranną winifikacją sprawiają, że wina te wyróżniają się wysoką jakością oraz interesującym, wyrazistym smakiem.
Firma JUSTINO’S MADEIRA WINES, S. A.(dawna nazwaVinhos Justino Henriques, Filhos, Lda) została utworzona w 1953r z istniejącej od 1870r. rodzinnej firmy „Justinos Henriques”. Jest to jeden z najstarszych producentów i eksporterów wina madera, ceniony na całym świecie za znakomitą jakość swoich win. W skład Vinhos Justino Henriques, Filhos, Lda wchodzi kilka firm winiarskich z Madery między innymi: Companhia Vinícola da Madeira Lda, Companhia Regional de Exportação de Vinhos da Madeira Lda i União Vinícola (Funchal) Lda. Wychodząc na przeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów firma zainwestowała w drugiej połowie lat 90-tych w nowoczesną winiarnię. Powstają tam, doskonałej jakości wina produkowane tradycyjnymi metodami przy wsparciu najnowszej technologii. W przeciągu ostatniego stulecia wina Vinhos Justino Henriques, Filhos, Lda zyskały sporą popularność wśród konsumentów w krajach europejskich m. innymi Francji, Austrii i Niemiec, oraz USA, Kanadzie, a także Japonii.
-
BARROS DOC DOURO RED
Wytrawne wino o głębokiej czerwonej barwie produkowane z winogron szczepów: Tinta Roriz, Touriga Nacional oraz Tinta Barroca. Dojrzewa przez 9 miesięcy w dębowych beczkach. W zapachu dominują aromaty czerwonych owoców oraz przypraw z nutą wanilii. Wino eleganckie, harmonijne, długie i owocowe w smaku z zaznaczonymi taninami. Podawać do potraw z czerwonego mięsa.
Czytaj więcej...
-
BARROS DOC DOURO WHITE
Lśniące, wytrawne wino o złoto-zielonkawej barwie produkowane ze szczepów: Malvasia Fina, Gouveio oraz Cercial. W zapachu dominują świeże aromaty tropikalnych owoców z delikatną mineralną nutą. Dobrze zharmonizowane, żywe i eleganckie o orzeźwiającym, długim zakończeniu. Idealne do sałatek, ryb oraz białych mięs.
Czytaj więcej...
-
PORTO BARROS RUBY
Wino produkowane ze starannie dobranych, lokalnych odmian winorośli regionu Douro. Dojrzewa w beczkach dębowych przez trzy lata. Wino słodkie o głębokiej rubinowej barwie, pięknym połysku i przyjemnym owocowym aromacie. W smaku pełne oraz doskonale zbalansowane. Idealne do serów o wyrazistym smaku, doskonale smakuje samo, bez dodatków.
Czytaj więcej...
-
PORTO BARROS 10 YEARS OLD
Produkowane z najlepszych gron odmian Negra Mole, Complexa i Triunfo. Słodkie wino głębokiej ciemno-bursztynowej barwie i złożonym bukiecie, w którym obok aromatów owocowych pojawiają się nuty karmelu, dymu oraz kakao. Elegancki, idealnie zharmonizowany smak z wyczuwalną nutą czekolady i melasy. Doskonałe wino o zachwycającym, długim finiszu. Świetnie smakuje samo lub podawane do deserów.
Czytaj więcej...
-
TERRA NOSSA DOC Vinho Verde
Białe, wytrawne wino verde produkowane z tradycyjnych, regionalnych odmian winorośli. W zapachu żywe i bogate. Dominują świeże aromaty owoców cytrusowych z nutą ananasa. Lekkie i orzeźwiające w smaku.Doskonałe jako aperitif, idealnie pasuje do sałatek oraz owoców morza.Etykieta jest ilustracją stylizowanych artystycznie narodowych ikon Portugalii: morza, słońca, portugalskich chodników z kostki w artystyczne wzory, tramwaju, okien z suszącą się na sznurach bielizną, starych domów wielkich miast… - elementów, które czynią Portugalię wyjątkową za granicą.
Czytaj więcej...
-
JUSTINO’S MADEIRA FINE DRY
Wytrawne wino produkowane z lokalnych szczepów winorośli o złotej barwie. W zapachu intensywne i bogate z wyraźnie wyczuwalnym owocowym aromatem. Świetnie zharmonizowane. Idealne do deserów i serów.
Czytaj więcej...
-
JUSTINO’S MADEIRA FINE RICH
Słodkie wino produkowane z lokalnych szczepów winorośli - Negra Mole, Complexa i Triunfo o głębokiej, bursztynowej barwie. W zapachu intensywne i bogate z wyraźnie wyczuwalnym aromatem karmelu i kawy. Świetnie zharmonizowane z doskonale zachowaną równowagą pomiędzy słodyczą a delikatną kwasowością. Idealne do deserów..
Czytaj więcej...
-
JUSTINO’S MADEIRA RESERVE 5 YEARS OLD
Słodkie wino o głębokiej bursztynowej barwie wyprodukowane z odmian Negra Mole, Complexa i Triunfo. Elegancki, złożony bukiet z owocowymi aromatami i wyraźnie wyczuwalną nutą karmelu i dymu. W smaku wyśmienite, długie z delikatną nutą gorzkiej czekolady. Doskonale zachowana równowaga pomiędzy słodyczą a kwasowością. Idealne do deserów i serów.
Czytaj więcej...
-
JUSTINO’S MADEIRA OLD RESERVE 10 YEARS OLD
Produkowane z najlepszych gron odmian Negra Mole, Complexa i Triunfo. Słodkie wino głębokiej ciemno-bursztynowej barwie i złożonym bukiecie, w którym obok aromatów owocowych pojawiają się nuty karmelu, dymu oraz kakao. Elegancki, idealnie zharmonizowany smak z wyczuwalną nutą czekolady i melasy. Doskonałe wino o zachwycającym, długim finiszu. Świetnie smakuje samo lub podawane do deserów.
Czytaj więcej...